Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η γερμανική εμπειρία της "ποινικοποίησης της κουκούλας"

Από την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Όλο το ζουμί στην τελευταία παράγραφο.

Διαστάσεις | 20.03.2009

Η γερμανική εμπειρία ποινικοποίησης της κουκούλας

Την ώρα που η Ελλάδα συζητά την ποινικοποίηση της κουκούλας, η Γερμανία την εφαρμόζει επί 20 χρόνια. Η αποτίμηση της γερμανικής εμπειρίας: η απαγόρευση της κουκούλας είναι αναποτελεσματική και προβληματική η εφαρμογή της

Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες που εφαρμόζουν το σχετικό μέτρο στην αυστηρότερη ίσως εκδοχή του. Ο Χέριμπερτ Πράντλ, νομικός, αρχισυντάκτης του τμήματος εσωτερικής πολιτικής της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «η πράξη έδειξε ευθύς εξαρχής πως όταν επεμβαίνει η αστυνομία και προσπαθεί να συλλάβει κάποιους κουκουλοφόρους η υπόθεση κλιμακώνεται και πως από την άποψη της τακτικής της αστυνομίας είναι αντιπαραγωγικό».

Διαδηλώσεις κατά της συνόδου G8 στο Χάιλιγκεν Νταμ στη Γερμανία: η απαγόρευση λειτουργεί Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαδηλώσεις κατά της συνόδου G8 στο Χάιλιγκεν Νταμ στη Γερμανία: η απαγόρευση λειτουργεί "αντιπαραγωγικά"για την τακτική της αστυνομίας

Το άρθρο 17α του Νόμου περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στη Γερμανία αναθεωρήθηκε το 1989 απαγορεύοντας σε όσους συμμετέχουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και δημόσιες διαδηλώσεις «τη χρήση αντικειμένων που προορίζονται για την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητας» του διαδηλωτή. H αναθεώρηση έγινε από την τότε κεντρο-δεξιά κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ με φόντο τις διαδηλώσεις των αντιπάλων της ατομικής ενέργειας στο Βάκερστντορφ της Βαυαρίας.

Βοηθάει την αστυνομία, όχι τη δικαιοσύνη

«Πολύ σύντομα ανέκυψαν περίεργες διαμάχες για τους όρους», λέει ο κ. Πραντλ. «Πότε κάποιος είναι κουκουλοφόρος; Όταν προστατεύομαι; Όταν φορώ ένα χοντρό άνορακ και ένα κράνος μηχανής για να προστατευτώ από τα γκλοπς των αστυνομικών; Όλα αυτά οδήγησαν πολύ γρήγορα στο να έχουμε βεβαίως έναν νόμο, αλλά η πρακτική δυνατότητα εφαρμογής του να είναι περίπου στο μηδέν. Ταραχές το Δεκέμβριο του 2008 στην ΑθήναBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ταραχές το Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα Σε τελική ανάλυση ο νόμος δίνει λιγότερες δυνατότητες στην ποινική δικαιοσύνη και περισσότερες στην αστυνομία για να επεμβαίνει. Πόσο μάλλον που έχουμε κάνει την εμπειρία ότι στα δικαστήρια η τεκμηρίωση και η τιμωρία είναι άκρως προβληματική».

Η νομική χρησιμότητα της απαγόρευσης αμφισβητήθηκε ήδη από τα δικαστήρια. Η νομολογία διόρθωσε ουσιαστικά στην πορεία την απαγόρευση, που σε μερικές περιπτώσεις είχε οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις με ορισμένους αστυνομικούς να θεωρούν κάποιους κουκουλοφόρους και να τους συλλαμβάνουν ενώ άλλοι στους ίδιους κουκουλοφόρους να δείχνουν ανοχή.

Περιττή η ειδική διάταξη

Στην επισήμανσή ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται σε ένα ηπιότερο μοντέλο, με την κουκούλα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντικό στοιχείο σε τελεσθέν αδίκημα, ο Πραντλ θεωρεί εντελώς περιττή τη θέσπιση ειδικής διάταξης. Επέμβαση της αστυνομίας σε διαδήλωση 14 Φεβρ. 2009 στη Δρέσδη.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Επέμβαση της αστυνομίας σε διαδήλωση 14 Φεβρ. 2009 στη Δρέσδη. «Εάν πρόκειται να θεωρηθεί μόνο επιβαρυντικό στοιχείο, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ειδική διάταξη. Πάντα ένας δικαστής μπορεί να το λάβει υπόψη. Σίγουρα και στην Ελλάδα για τα ποινικά αδικήματα δεν υπάρχουν φιξ ποινές. Για τα αδικήματα που διαπράττει ένας διαδηλωτής προβλέπεται η ανώτατη ποινή, φυλάκιση ενός ή δύο χρόνων, και η κατώτατη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δικαστής όταν αναζητά την ενδεδειγμένη ποινή, μπορεί πάντα να συνυπολογίσει τις ειδικές συνθήκες, όπως η κουκούλα, ως επιβαρυντικό στοιχείο. Χρημάτισα δικαστής προτού γίνω δημοσιογράφος. Μπορώ σε κάθε περίπτωση να το συνυπολογίσω, δεν χρειάζομαι ειδική απαγόρευση.», λέει ο Πραντλ.

Δαμόκλειος σπάθη

Η γερμανική εμπειρία δείχνει ότι η ποινικοποίηση της κουκούλας είναι ένα ακόμα μέτρο στην κατεύθυνση της περιστολής βασικών δικαιωμάτων. «Διότι, εάν ποινικοποιήσω την κουκούλα, αν ανεβάσω τον πήχη της απαγόρευσης, τότε επικρέμεται τρόπον τινά μία δαμόκλειος σπάθη πάνω από ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν μπορώ να λέω ‘ναι μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμά σας, αλλά προσοχή εδώ έχω μια απαγόρευση, εκεί έχω μια άλλη απαγόρευση. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπονται οι πολίτες από την άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος», λέει ο Χέριμπερτ Πραντλ, όταν για παράδειγμα κάποιος σκέφτεται να πάει σε μια διαδήλωση για να μην τον «πάρει η μπάλα» όντας δίπλα σε κάποιο κουκουλοφόρο.

Γιώργος Παππάς

3 σχόλια:

Ολιγαρκης Πλεονεκτης είπε...

Τιθετε ενα σοβαρο ερωτημα επισης εδω... Ναι μου απαγορευουν την κουκουλα ή το κρανος ή δεν ξερω γω τι αλλο που εμποδιζει την ταυτοποιηση μου σε περιπτωση που οποτε και αν αυτο χρειαστει...θα συμφωνησω να εφαρμοστει μονον εαν επιβαλλουν στα ΜΑΤ να μπορω να ταυτοποιω και εγω ποιος ειναι αυτος που με δερνει...διοτι πισω απο την ανωνυμια του κρανους των ΜΑΤ να σε δερνει ο αστυνομικος και σε περιπτωση τραυματισμου μου απο υπερβαλοντα ζηλο του αστυνομικου να μην μπορω να αποδειξω οτι αυτος με εδειρε βαναυσα...τοτε αγαπητοι κυριοι εχουμε και για μια ακομη φορα : ΔΥΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ.
ΑΝΩΝΥΜΙΑ ; ΟΧΙ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.
Ειναι απλα τα πραγματα.
Ενας πολιτης που ποτε δεν φορεσε κουκουλα στην ζωη του...κι ομως στα νιατα του ταλαιπωρηθηκε πολυ απο την αγαπη της Αστυνομιας...ειχα κανει το οικτρο λαθος να ειμαι Ραδιοπειρατης στα FM...ουαου !!!!


sv7jke.blogspot.com

Squeaky είπε...

Πωπω, τί μου θύμησες, sv7jke...!!!
"Συγνώμη παιδιά. Κλείνω τώρα, γιατί μας την έπεσε το ραδιογωνιόμετρο..."

Αntidrasex είπε...

sv7jke, (καλά που υπάρχει και το copy paste) εδώ θίγεις κάτι πολύ σοβαρό: ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικό οι μπάτσοι να φοράνε διακριτικά. Αυτό που κάνουν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.